Paavo Vaattovaara tavis kansalaisen mietteitä

Tasavallan presidentillekö lisää valtaoikeutta?

Ylen julkaiseman elinkeinoelämän Valtuuskunnan Evan mukan 61% kansalaisista haluaisi Tasavallan presidentille melko paljon lisää valtaoikeuksia.

 

https://yle.fi/uutiset/3-10037548

 

Siihen aikan kun presidentin valtaoikeuksia vähennettiin oli sitä mieltä, että presidentillä ei saisi olla juuri mitään valtaoikeuksia Eduskunnan ja hallitukseen nähden. Tämän Sipilän hallituksen toimintaan olisin kyllä tasavallan presidentin vaikka arvovallallaan puuttuvan. Kuitenkin on käynyt ilmi, että presidentti hyväksyi mm. tämän hallituksen "sinimuljutuksenkin", tosin hän jäkeenpäin ikään kin nurkan takaa sanoi, että olisivat vaalit olleet .

 

Nyt olen vaikeassa paikassa, pitäisi miettiä kannatanko presidentin valtaoikeuksien lisäämistä vai ei. Laura Huhtasaari on muistaakseni presidentin valtaoikeuksien lisäämisen kannalla. Ääneni olen antanut siis valtaoikeuksien lisäämistä kannattavalle. Toivoisin kuitenkin. että ainaki Sauli Niinistöön nähden oltaisiin hyvin varovaisia oikeksien lisäämisessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Sipilän hallituksen toimet osoittavat, että presidentin valtaoikeuksia olisi välttämätöntä lisätä.

Nykyinen parlamentaarinen demokratia on osoittautunut enemmistön diktatuuriksi. Demokratia puuttuu.

Mutta olisi myös tarkkaan katsottava, kenelle sitä valtaa annettaisiin. Ehkä presidentin pitäisi olla puolueisiin sitoutumaton "virkamiespresidentti"? Niinistölle en ainakaaan sitä antaisi.

Juha Hämäläinen

Niin tai sanotaan varovasti, että kansalaisesta tuntuu, ettei voi vaikuttaa äänestämällä mihinkään. Hallituspuolueet sumplivat asiat miten lystäävät riippumatta vaalipuheistaan.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Omasta mielestäni presidentille tulisi antaa lisää valtaoikeuksia, mutta ei kuitenkaan siinä määrin kuin Kekkosella oli. Tämä parlamentaarinen järjestelmä ei toimi kovin hyvin ainakaan kriisitilanteissa, joissa vaaditaisiin nopeita päätöksiä.

Toni Rintala

Niinistölle enintään lisää keksejä, noita mainitsemiasi oikeksejä.

Juha Hämäläinen

Presidentti on ainut todella demokraattisesti valittu poliitikko suoran henkilövaalin ansiosta. Presidentin valtaoikeuksien lisääminen edistääkin parhaiten demokratiaa. Puoluekoneistojen ohittaminen lisää demokratiaa.

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Onhan se hieman outoa, että kansa melko innokkaasti ja suoralla vaalilla valitsee presidentin, jolla ei juurikaan ole valtaa, ei ainakaan itsenäistä valtaa.

Vallan lisääminen edellyttää perustuslain muuttamista. Siihen ei tälllä vaalikaudella ole aikaa eikä valtapuolueilla haluja. Teoriassa se olisi mahdollista vuonna 2024 alkavan presidenttikauden alussa.

Olin jäsenenä ns. Taxellin komiteassa (2008-10) ja kannatin nykyistä hieman suurempaa valtaa presidentille. Jäin vähemmistöön.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Koko pressanviran voisi Suomessa lakkauttaa. Tai antaa (maltillisesti) lisää valtaoikeuksia. Tällä hetkellä olen lakkauttamisen kannalla kuten ennenkin, mutta tilanteet kehittyvät ja kuka tietää.. vaihtoehtojahan yleensä aina on.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hämmästyttävä juttu, että presidentille halutaan lisää valtaa. Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat kokonaan unohtaneet, että valta Suomessa kuuluu kansalle ja sitä valtaa käyttää eduskunta.

Puolueilla taas ei ole mitään todellista valtaa. Kansanedustajat voivat muodostaa eduskuntaryhmät ihan miten haluavat ja valita sellaisen hallituksen kuin haluavat. Jos hallitus ei miellytä, on käytössä luottamuslauseäänestys ja mikäli hallitus kärsii tappion, sen on erottava. Vaikka kaikkien puolueiden puoluehallitukset ja puoluekokoukset olisivat sitä mieltä, että hallitus voi jatkaa, mutta eduskunnan enemmistö eri mieltä, eduskunta voittaisi.

Niin, tuotahan kokeiltiin viime kesänä, kun yli puolet perussuomalaisista päättikin ryhtyä omaksi eduskuntaryhmäkseen ja pitää hallituksen puolta. Tällainen itsenäisyys puolueesta ei tuntunut kelpaavan... Se oli kuitenkin juuri kansanedustajan valtaa puolueen yli.

Munattomuutta, jos eduskunta ei kykene pitämään halutessaan puolueita kurissa. Munattomuutta, jos äänestäjät valitsevat aina samat edustajat, joihin kuitenkaan eivät luota. Neljässä vuodessa luulisi selviävän, kannattaako luottaa vai ei. Toisaalta kannattaa muistaa, että jos kukaan ei kykene joustamaan pätkääkään omista vaatimuksistaan, niin mitään hyödyllistä ei taatusti silloinkaan saada aikaan.

Ihmeellinen kaipuu isä aurinkoiseen, joka loistollaan valaisee koko kansakunnan elämän... Paljonko lisää valtaa olisitte halunneet Tarja Haloselle?

Toimituksen poiminnat